"
Klub Mototuristika
 
Štvrtok, 25. 2024 [01:56] hod.
meniny má   Marek
zajtra   Jaroslava
Ceny PHM v EurópeDiaľničné poplatkyDopravné informácieWeblinkyReportáže
  Úvod arrow Bezpečnosť cest. premávky arrow Autosedačky arrow Detské autosedačky
Úvod
Hľadať
Klub Mototuristika - kontakt
Weblinky
Pozvánky
Oznamy
Reportáže
Inzercia
Dopravné informácie
Dopravné informácie
Dopravné informácie - Európa
Detské autosedačky
Reflexné vesty
Maximálne rýchlosti
Svietenie v krajinách Európy
Automobilové orientačné súťaže a súťaže Rodičia, jazdite opatrne!
Čo sú AOS a RJO
Auto. orientačné súťaže
Pravidlá pre MTT a RJO
Súťaže v roku 2021
Súťaže v roku 2022
Cestovanie - turistika
Cestovanie po Európe
AMK v Európe
Motorizmus
Legislatíva
Technika, údržba
Bezpečnosť cest. premávky

PARTNERI
Flag Counter

Novinky

Detské autosedačky Tlačiť E-mail
 

Ak chcete bezpečne prepraviť svoje deti po cestách Európy a okrem bezpečnosti aj bez pokút, venujte pozornosť výberu z predpisov o používaní detských sedačiek v automobiloch.

 

   Vo všeobecnosti sa nedopustíte nijaké priestupku ak vo všetkých krajinách, ktorými prechádzate použijete pre deti do 12 rokov a celkovej telesnej výšky do 150 cm  certifikovanú autosedačku odpovedajúcu veku a váhe dieťaťa. Deti, do 12 rokov,  prepravujte na zadných sedadlách. Deti vo veku do 3 rokov môžete prepravovať aj na predných sedadlách, autosedačka musí byť otočená v protismere a musí byť vypnutý predný airbag.


Krajina Použitie detských sedačiek  a zádržných systémov orientačné ceny pokút
Belgicko B

   Deti do 135 cm môžu  byť prepravované v detskej sedačke alebo v zádržnom systéme. Pokiaľ vozidlo nemá detský zádržný systém, dieťa môže byť prepravované vzadu pripútané v bezpečnostných pásoch. Deti do 3 rokoch môžu byť prepravované len v schválenej autosedačke zodpovedajúcej hmotnosti dieťaťa na prednom alebo zadných sedadlách.

 

Bulharsko

BG

   Detské sedačky nie sú povinné, deti do 12 rokov nesmú cestovať na predných sedadlách. Vo všeobecnosti však doporučujeme aj v týchto krajinách použiť pre deti do veku 10-12 rokov detskú sedačku.

 

Česká republika

CZ

   Deti do 36 kg a do výšky 150 cm musia sedieť v zodpovedajúcom zádržnom systéme - autosedačka, sedák apod.).  Za autosedačku sa považuje aj tzv. vajíčko a sedák, ak budú použité zároveň s bezpečnostným pásom.  Dieťa nemusí byť pripútané v prípade, že to nedovoľuje jeho zdravotný stav alebo telesná dispozícia. V takomto prípade musí mať táto osoba pri sebe príslušné lekárske potvrdenie.

 
Čierna Hora MG

   Deti do 12 rokov nesmú sedieť na predných sedadlách. Detské sedačky nie sú povinné.

 
Dánsko DK

   Deti do 3 rokov musia sedieť v autosedačke prispôsobenej ich veľkosti. Deti staršie ako 3 roky do výšky 135 cm musia použiť detský bezpečnostný systém prispôsobený ich veľkosti. Použitie bezpečnostných pásov môže byť kombinované so sedákom a bezpečnostným pásom alebo detskou sedačkou.

 

Fínsko

FIN

  Deti mladšie ako 15 rokov alebo do telesnej výšky 135 cm musia sedieť v certifikovanom detskom zádržnom systéme (autosedačke) vhodnom pre ich výšku a hmotnosť. Povinnosť použiť detské sedačky platí aj pre dodávky a nákladné vozidlá.

35 EUR.

Francúzsko

F

   Deti do 10 rokov nesmú sedieť na predných sedadlách, okrem prípadu, že všetky miesta na zadných sedadlách sú obsadené deťmi do 10 rokov. alebo vozidlo zadné sedadlá nemá. Dieťa musí sedieť v autosedačke prispôsobenej veľkosti dieťaťa, prípadne na sedáku pripútané bezpečnostnými pásmi. Deti do 13 kg musia byť v sedačke v protismere jazdy. Deti od 9 do 18 kg musia používať klasickú sedačku. Väčšie deti môžu použiť sedák a bezpečnostný pás.
   Ak je sedačka umiestnená na prednom sedadle, musí byť vpredu vypnutý airbag.
   Taxíky autosedačky nemusia používať.

 
Grécko GR

Deti od 3 tokov a do 135 cm musia sedieť na zadných sedadlách a používať zádržný systém.

 
Moldavsko MD

  Detské sedačky alebo špeciálne zabezpečovacie zariadenie je povinné v prípade, že bude prevážané dieťa mladšie ako 12 rokov  menšie ako 150 cm na prednom sedadle. Inak deti do 12 rokov a menšie ako 150 cm nesmú sedieť na predných sedadlách.

 
Chorvátsko HR

   Deti do 12 rokov musia sedieť len na zadných sedadlách. Výnimka platí pre deti do 2 rokov, pokiaľ sú v autosedačke prispôsobenej ich veľkosti, umiestnené v protismere jazdy pri vypnutom airbagu. Deti do 5 rokov musia sedieť v autosedačke prispôsobenej ich veľkosti upevnenej trojbodovým bezpečnostným pásom na zadnom sedadle. Deti vo veku od 5 do 12 rokov musia byť pripútané trojbodovým pásom a sedieť na sedáku.

 
Maďarsko H

   Deti menšie ako 150 cm musia používať detský zádržný systém zodpovedajúci hmotnosti dieťaťa. Deti do 3 rokov môžu cestovať na prednom sedadle v autosedačke v protismere jazdy pri vypnutom airbagu. Deti do 135 cm môžu cestovať na zadnom sedadle s použitím bezpečnostného pásu.

 

Nemecko

D

   Deti menšie ako 150 cm a vo veku do 12 rokov musia používať detský zádržný systém zodpovedajúci norme ECE 44/03. V prípade, že taký systém nie je vo vozidle nainštalovaný, nesmú sa vo vozidle prepravovať deti do 3 rokov a staršie deti nesmú sedieť na prednom sedadle. Tento špeciálny systém nemusia mať vozidlá turistov. Ak ho však vozidlo namontované má, tak systém musí byť použitý. 
   Deti smú na zadných sedadlách cestovať aj bez zádržného systému v prípade, že všetky pásy sú už použité.

40 €
Poľsko PL

   Deti do 12 rokov a 150 cm môžu cestovať len v schválenom detskom zádržnom systéme. Dieťa do rokov, ale vyššie ako 150 cm môže používať bezpečnostné pásy pre dospelých.

 
Portugalsko P

Deti do 12 rokov a 150 cm výšky nesmú cestovať na predných sedadlách pokiaľ nemajú špeciálnu bezpečnostnú sedačku schválenú pre tieto účely a pokiaľ vozidlo nemá len 2 sedadlá. Deti do 3 rokov smú cestovať na prednom sedadle pokiaľ majú pripútanú bezpečnostnú sedačku v protismere a pokiaľ je na prednom sedadle vypnutý airbag.

od 120 do 600 €

Rakúsko

A

   Deti  menšie ako 150 cm a mladšie ako 14 rokov, musia byť vo vozidle zabezpečené vlastným bezpečnostným zariadením (autosedačkou alebo sedákom) prispôsobenom ich veľkosti, ako na prednom tak aj na zadných sedadlách. Vozidlá, bez spomenutého vybavenia, teda napr. dvojsedadlové športové vozidlá alebo nákladné vozidlá nesmú prepravovať deti do 14 rokov.  Toto opatrenie sa netýka autobusov a vozidiel určených k preprave školských detí alebo v lesníctve a poľnohospodárstve. Detské bezpečnostné systémy v Rakúsku musia zodpovedať norme ECE 44/03 alebo  44/04.

Deti do veku 14 rokov, ale vyššie ako 159 cm, musia používať bezpečnostné pásy pre dospelých. Deťom vyšším ako 135 cm je výnimočne dovolené používať trojbodový bezpečnostný pás bez sedačky za podmienky, že pás nebude natiahnutý cez krk (hrdlo).
   Tieto nariadenia platia aj pre cudzincov prechádzajúcich s deťmi cez Rakúsko !
   Polícia má právo zakázať vodičovi pokračovať v jazde, pokiaľ nevybaví vozidlo príslušnou autosedačkou alebo sedákom. 

150 €

Rumunsko

RO

   Detské sedačky nie sú povinné, deti do 12 rokov nesmú cestovať na predných sedadlách. Vo všeobecnosti však doporučujeme aj v týchto krajinách použiť pre deti do veku 10-12 rokov detskú sedačku.

 

Slovensko

SK

   Detské sedačky sú povinné vo všetkých vozidlách vybavených najmenej štyrmi kolesami určenými na prepravu cestujúcich (kategórie vozidiel M1, M2. M3).
   Každé dieťa do výšky 150 cm a do hmotnosti 36 kg musí byť umiestnené v certifikovanej detskej sedačke. Ak dieťa prevyšuje výškou alebo hmotnosťou túto hranicu musí byť pripútané bezpečnostným pásom. Ako vybrať správnu sedačku si prečítate na »» tu. ««.
   Preprava bez detskej sedačky - len v obci a len deti staršie ako 3 roky na zadných sedadlách pripútané bezpečnostnými pásmi vtedy, ak vozidlá kategórie M1 a N1 tieto detské zádržné systémy nemajú alebo je ich vo vozidle málo alebo ak sa už 2 deti prepravujú v sedačkách a z priestorových dôvodov nie je možné ďalšiu umiestniť.
    Ak vozidlo nemá na zadnom sedadle bezpečnostné pásy (staršie typy vozidiel - od roku 1986 boli povinné bezpečnostné pásy na zadných sedadlách aj na vozidlách dovážaných na Slovensko)  deti do 3 rokov sa nesmú sa v takýchto vozidlách prepravovať !
   Deti do 12 rokov a do telesnej výšky 150 cm sa môžu na predných sedadlách automobilov prepravovať len vtedy ak vozidlo je vybavené vpredu bezpečnostnými pásmi a dieťa sedí v zádržnom systéme pre ne určenom.
   Prednostne by sa mali na prepravu detí použiť zadné sedadlá vybavené bezpečnostnými pásmi.

 
Slovinsko SLO

Deti do 12 rokov a 150 cm výšky musia sedieť v špeciálnom zádržnom systéme odpovedajúcom ich veku. Staršie deti používajú bezpečnostné pásy ako dospelí.

200 €
Srbsko SRB

     Deti do 12 rokov nesmú sedieť na predných sedadlách. Detské sedačky nie sú povinné.

 

Španielsko

E

   Deti mladšie ako 12 rokov nesmú sedieť na predných sedadlách, pokiaľ dieťa nesedí v sedačke. Sedačky sú povinné pre deti do 12 rokov a 135 cm výšky.

 

Švajčiarsko

CH

  Deti do 12 rokov musia sedieť v sedačke podľa ECE R44 03. Deti nad 150 cm nemusia mať zvýšený sedák.

20 CHF

Taliansko

I

   Deti do  12 rokov a do 150 cm musia používať zádržné systémy (bezpečnostný pás a autosedačku prispôsobenú ich veľkosti).  Deti do 3 rokov môžu cestovať v zadnej časti automobilu bez ochranného systému, pokiaľ ním vozidlo nie je vybavené len ak sú sprevádzané osobou staršou ako 16 rokov.

 
Veľká Británia GB Deti do 3 rokov musia byť zaistené v špeciálnom zádržnom systéme. Deti od 3 do 14 rokov a osoby do výšky 135 cm musia byť zaistené buď v detskom zádržnom systéme alebo použiť bezpečnostné pásy, pokiaľ je vozidlo nimi vybavené.

 

 

Súvisiace články Ako vybrať správnu autosedačku pre dieťa
  Povinnosť používať bezpečnostné pásy a detské zádržné systémy

Posledná aktualizácia ( Tuesday, 01 July 2014 )
 
ďalší >
© 2005 - 2024 Mototuristický portál