"
Klub Mototuristika
 
Sobota, 20. 2024 [03:01] hod.
meniny má   Marcel
zajtra   Ervín
Ceny PHM v EurópeDiaľničné poplatkyDopravné informácieWeblinkyReportáže
  Úvod arrow Detské autosedačky arrow Vodiči, svietite aj počas dňa ?
Úvod
Hľadať
Klub Mototuristika - kontakt
Weblinky
Pozvánky
Oznamy
Reportáže
Inzercia
Dopravné informácie
Dopravné informácie
Dopravné informácie - Európa
Detské autosedačky
Reflexné vesty
Maximálne rýchlosti
Svietenie v krajinách Európy
Automobilové orientačné súťaže a súťaže Rodičia, jazdite opatrne!
Čo sú AOS a RJO
Auto. orientačné súťaže
Pravidlá pre MTT a RJO
Súťaže v roku 2021
Súťaže v roku 2022
Cestovanie - turistika
Cestovanie po Európe
AMK v Európe
Motorizmus
Legislatíva
Technika, údržba
Bezpečnosť cest. premávky

PARTNERI
Flag Counter

Novinky

Vodiči, svietite aj počas dňa ? Tlačiť E-mail
 

Je tu nový rok, ale staré problémy so svietením  vozidiel. Nové pravidlá cestnej premávky, ktoré budú platiť od februára 2009 prikazujú vodičom jazdiacim po území Slovenskej republiky celodenné celoročné svietenie.  Zatiaľ, podľa súčasne platných pravidiel cestnej premávky majú vodiči povinnosť svietiť celodenne len v zimnom období, teda od 15. novembra do 15. marca. Ale je to skutočne tak ?

 

Určite nie !

Ak prejdete po našich cestách, nesvieti sa ani za tmy a za zníženej viditeľnosti , nehovoriac o tom, že teraz v zime sa má svietiť celý deň. Stane, sa že počas jasného slnečného dňa, si niektorí vodiči, najmä tí "sviatoční", ktorí svoje vozidlá v zime vytiahnu z garáže len počas vianočných sviatkov a počas nového roku,  neuvedomia, že nesvietia, tak ako to bolo aj v roku 2008. Počas bieleho dňa sa to dá strpieť, po svetelnom upozornení týchto vodičov si to poväčšine vodiči uvedomia. Horšie je to u vodičov, ktorí denno-denne jazdia a jednoducho svietenie počas dňa ignorujú.

Zo skúseností našich členov  upozorňujeme, že  najviac vodičov nesvieti v okresoch Veľký Krtíš a Zvolen. Ale nie sú to len domáci vodiči, ktorých sme počas našich ciest stretli bez rozsvietených stretávacích svetiel, sú to aj vozidlá s evidenčným číslom z iných okresov (nielen susediacich, ale z celého Slovenska).

Pozor aj na neosvetlené idúce vozidlá, jazdiace aj počas tmy, nielen za bieleho dňa. Aj takýchto vodičov je u nás stále dosť, najmä v mestách, kde verejné osvetlenie je dostatočné, na to aby vodič pred sebou videl, ale pritom jeho neosvetlené vozidlo nie je viditeľné (napr. prípad vodiča neosvetlenej  Lady jazdiaceho o približne 6.10 ráno vo Zvolene 15. decembra 2008 po Sokolskej ulici). Stačí, ak je pritom hmla, alebo sa rosia okná,  vodič svietiaceho vozidla nemá šancu neosvetlené vozidlo včas zaregistrovať a vyhnúť sa zrážke.

Nový "cestný zákon" pamätá aj na takýchto "zábudlivcov" s vyššími pokutami.

Vodiči, pamätajte, svieťte, dôležité je byť včas videný !
Nesvietiace vozidlo je považované za "stojace", nie idúce, preto ak dôjde k dopravnej nehode a práve vaše vozidlo bude neosvetlené, budete na príčine nehody vy, lebo vaše vozidlo bolo považované za stojace !

Prehľad o celodennom svietení v krajinách Európy nájdete tu


Posledná aktualizácia ( Saturday, 24 January 2009 )
 
< predch.   ďalší >
© 2005 - 2024 Mototuristický portál