"
Klub Mototuristika
 
Štvrtok, 18. 2024 [22:54] hod.
meniny má   Valér
zajtra   Jela
Ceny PHM v EurópeDiaľničné poplatkyDopravné informácieWeblinkyReportáže
  Úvod arrow Dopravné informácie arrow Čaro domova - leto v Podpoľaní
Úvod
Hľadať
Klub Mototuristika - kontakt
Weblinky
Pozvánky
Oznamy
Reportáže
Inzercia
Dopravné informácie
Dopravné informácie
Dopravné informácie - Európa
Detské autosedačky
Reflexné vesty
Maximálne rýchlosti
Svietenie v krajinách Európy
Automobilové orientačné súťaže a súťaže Rodičia, jazdite opatrne!
Čo sú AOS a RJO
Auto. orientačné súťaže
Pravidlá pre MTT a RJO
Súťaže v roku 2021
Súťaže v roku 2022
Cestovanie - turistika
Cestovanie po Európe
AMK v Európe
Motorizmus
Legislatíva
Technika, údržba
Bezpečnosť cest. premávky

PARTNERI
Flag Counter

Novinky

Čaro domova - leto v Podpoľaní Tlačiť E-mail
 

Možno aj vy patríte do skupiny ľudí, ktorých dôsledky hospodárskej krízy sa prejavili aj vo vašej rodine a v dôsledku toho škrtáte rodinné výdavky na najmenšiu mieru. Je pochopiteľné, že medzi škrtanými nákladmi sú aj náklady na finančne náročnejšiu viacdňovú zahraničnú alebo aj domácu dovolenku.
Posledné dni spojené s problémami dovolenkárov v Turecko vyvolanej krachom cestovnej kancelárie, ale aj v Grécku - sústavné štrajky nás presviedčajú, že aj doma sa dá prežiť krásna a najmä  kľudná  dovolenka za podstatne menej peňazí a čo je hlavné, nami investované peniaze na dovolenku ostanú na Slovensku.
Ak sa už rozhodnete pre dovolenku na Slovensku alebo si chcete dopriať len   nenáročný jednodňový alebo víkendový odpočinok v niektorej turisticky zaujímavej lokalite Slovenska, prinášame Vám tip na  oblasť Slovenska  ležiacu priamo v jej strede.  Môžete si  dopriať nezabudnuteľný výlet celú rodinu.

     Slovensko poskytuje množstvo možností pre aktívny odpočinok, ale aj pre leňošenie na niektorom z kúpalísk. Ideálnymi tipmi pre víkendové rodinné výlety sú napríklad návštevy hradov a zámkov, zoologickej záhrady, návšteva jaskyne, prírodnej zaujímavosti alebo zvláštnosti, či turistická túra. V posledných rokoch sa čoraz viac udomácňujú aj víkendové agropobyty na rančoch, v ktorých si môžete skúsiť jazdu na koni, ale aj zoznámiť sa s tradičnými s prácami na poľnohospodárskom dvore.
Ak si však naozaj chcete oddýchnuť doporučujeme vyhnúť sa turisticky exponovaným oblastiam zamerať sa na menej navštevované, ale zato zaujímavé miesta, napr. návštevu zrúcanín stredovekého hradu, návšteva vodopádov alebo skalných výtvorov.
     Slovensko má aj dostatok oblastí, v ktorých nájdete z každého „rožku-trošku“ – zrúcaniny hradu, prírodné zaujímavosti, možnosti pre pešie túry alebo cyklotúry, agroturistiku, možnosti jazdy na koni, či folklórne alebo kultúrno-spoločenské podujatie. Výhodné je vytipovať si miesta, ktoré chceme navštíviť a urobiť si časový plán, aby sme sa vyhli stresu a pokojne si vychutnali víkendový výlet a hlavne si oddýchli.

Jednou z týchto oblastí je Podpoľanie rozprestierajúce sa okolo pohoria Poľana. Hlavným turistickým lákadlom však nie sú len tieto mestá a obce, ale najmä príroda a zvláštnosti, typické pre túto oblasť.  Prečo práve Poľana ?

 Podpoľanie leží takmer v strede Slovenska. Nemá pevne vymedzené hranice, ale môžeme ho stručne definovať od západu riekou Hron pretekajúcou od Banskej Bystrice do Zvolen, od severu ho oddeľuje od pohoria Nízkych Tatier opäť rieka Hron, z juhu štátna cesta č. 50 vedúca od Zvolena do Lučenca od pohoria Javorie a od východu štátna cesta č. 529 spájajúcu obec Kriváň s Čiernym Balogom.
Väčšími mestami Podpoľania sú okresné mesto Detva a mesto Hriňová. Pod Poľanou sa však nachádzajú aj ďalšie rázovité obce ako napr.
- Hrochoť, rodisko známeho slovenského folklórneho speváka a profesora Lesníckej univerzity vo Zvolene Milana Križu;
- Očová, rodiska polyhistora Mateja Bela, obec známa športovou letkou Očovskí bačovia, ktorí reprezentovali Slovensko na viacerých medzinárodných podujatiach;
- Zvolenská Slatina, obec preslávená v minulosti, ale aj teraz výrobou bryndze svetovej kvality;
- Sihla, obec známa chovom koní – huculské plemeno.

1. Poľana poskytuje ideálne podmienky pre pešiu turistiku. Turistické trasy vedú priamo od horskej chaty, ale aj z obcí a miest pod Poľanou, z Hrochote, Detvy a Hriňovej. Dominantou je samotná 1458 m vysoká Poľana. Poľana je pozostatok stratovukánu, ktorý sa po skončení aktívnej sopečnej činnosti prepadol. Dno krátera tvoria dnešné Kyslinky, ku ktorým vedie kvalitná cesta z obce Hrochoť. Severnú časť bývalej sopky tvorí dnešný Ľubietovský Vepor.
Na samotnú Poľanu sa dostane od Hriňovej z miestnej časti Bystrô. Cesta je úzka, ale relatívne dobre značená. Na Poľanu sa však dá ísť aj turistickým chodníkom od Detvy cez Kalamárku po červenej turistickej značke alebo cez Skliarovo po modrej turistickej značke, prípadne od Hrochote cez Žiarec a sedlo Jasenovú, ale musíte počítať s takmer celodennou túrou.

2. Poľana poskytuje ideálne vyžitie pre priaznivcov horskej cyklistiky. Medzi Detvou a Hriňovou vedie množstvo cestičiek so spevneným prevažne asfaltovým povrchom, ktoré spájajú osady známe pod miestnymi názvami Skliarovo, Priehalina, Snohy, Krivec a ďalšie. Cyklotrasy vedúce po týchto cestách sú dobre značené, je treba však počítať, že terén je hornatý a vyžaduje určitú fyzickú kondíciu.

3. Milovníci jazdy na koňoch si prídu na svoje v obci Látky, kde sa môžu zúčastniť jazdeckých kurzov. V neďalekej obci Sihla je rozšírený chov huculských plemien. V posledných rokoch sa v obci Sihla každoročne v júli organizuje súťaž v jazde na koni na spomínaných plemenách, spojená s kultúrno spoločenským sprievodným programom. Do obce Látky sa dostanete po ceste č. 526 z Hriňovej odbočením na Detviansku Hutu smer Kokava a do obce Sihla po štátnej ceste č. 529 odbočením na Čierny Balog.

4. V okolí Poľany sa nachádza množstvo zaujímavých skalných výtvorv, ktoré vznikli sopečnou činnosťou Poľany. Medzi ne patrí napríklad známy Bátovský balvan, ležiaci pri ceste na Kyslinky v Hrochotskej doline ako aj neďaleká jaskyňa Abčina, známa aj pod názvom Jánošíkova skala. Na južnej strane Poľany leží asi najznámejší skalný útvar Kalamárka, skalný masív Kopa a neďaleká Melichova skala. Ku Kalamárke sa dostanete popri detvianskom amfiteátri, po panelovej ceste vedúcej až k horárni a chatovej osade. Kalamárka poskytuje ideálne podmienky pre skalolezectvo. Je to aj dejisko majstrovstiev Slovenska v skalolezectve. Ku Kope a Melichovej skale sa dostanete pešo z osady Skliarovo. Pre presnejší prehľad prístupovej cesty doporučujeme navštíviť internetovú stránku www.turistickamapy.sk

5. Neďaleko od horskej chaty na Poľane sa nachádza vodopád Bystrô. Jeho vody padajú z výšky takmer približne 20 m. K vodopádu vedie zelená turistická značka vychádzajúca od prístupovej cesty k horkému hotelu Poľana začínajúca asi 500 m pod lyžiarskym vlekom. K vodopádu sa však dá prísť aj od juhu po červenej turistickej značke od cesty spájajúcej Skliarovo a Hriňovú. Prístupová cesta je však dlhšia.

6. Priaznivci lietania, závesného lietania alebo paraglidingu si môžu zalietať na športovom letisku v Očovej. Letisko sa nachádza v západnej časti obce pri ceste vedúcej z Očovej do Zolnej. Nad letiskom sa vypína nevysoký kopec, ale pre nenáročný paragliding postačujúci. Vyhliadkové lety doporučujeme radšej si vopred dohodnúť, ale za priaznivých podmienok je možné je potrebné Ak po návšteve letiska buste pokračovať ďalej po ceste na Zolnú, a ak hneď po príchode do obce odbočíte vľavo akoby do poľa, prídete k pamätníku v tvare leteckého krídla symbolizujúceho povstalecké letisko Zolná, ktorá to bolo zriadené v roku 1944 počas Slovenského národného povstania.

7. Obdivovatelia hradov a zámkov sa môžu zastaviť na prehliadke expozície Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku, ale takisto si môžu prehliadnúť aj zrúcaniny neďalekého Pustého hradu vo Zvolene, či zrúcaniny Vígľašského zámku alebo Divínskeho hradu, ktorý leží síce už v Slovenskom rudohorí, ale od samotnej Poľany, a to len niekoľko desiatok kilometrov. Spomedzi hradov je najatraktívnejší asi Pustý hrad pri Zvolene. Posledné archeologické výskumy dokazujú, že Pustý hrad bol rozsiahlejší ako Spišský hrad. Na Pustý hrad je možné dostať sa len pešo po náučnom chodníku začínajúcom za zimným štadiónom vo Zvolene. Naspäť je možné použiť prístupovú lesnú cestu cez Mokraď a Červený medokýš. Pre návštevu Pustého hradu je treba si rezervovať aspoň 4 hodiny. Z Pustého hradu je nádherný výhľad na okolité hory a celú Zvolenskú kotlinu.
K Vígľašskému zámku a k zrúcanine hradu Divín vedie dobrá prístupová cesta, pri Vígľašskom zámku môžete zastať v vozidlom tesne pred vstupom na Divín si musíte trochu vyšľapnúť. Na prehliadku Divínskeho hradu stačí si rezervovať približnej 1-1,5 hodiny.  V súčasnoisti je však vstup do Vígľašského zámku pre rekonštrukčné práce uzavretý

8. Priaznivci vodných športov môžu využiť od Poľany trochu vzdialenejšie vodné plochy na Môťovskej priehrade vo Zvolene alebo vodnú nádrž Ružiná. Na Divínskej strane priehrady sa počas celého leta konajú rôzne akcie, kultúrne vystúpenia športové súťaže. Kým na Môťovskú priehradu si musíte doniesť vlastnú člny, na Ružinskej priehrade je požičovňa člnkov a vodných bicyklov v oboch strediskách - Divín aj Ružiná.
Pokiaľ dávate prednosť kúpaniu na kúpaliská, potom môžete navštíviť veľké termálne kúpalisko na Kováčovej pri Zvolene, alebo menšie kúpaliská vo Zvolene Neresnici, či na Sliači.
Vodná nádrž v Hriňovej slúži ako vodárenský zdroj, kúpanie a vodné športy sú tu zakázané.

 

9. Priaznivci kultúrnych podujatí a folklóru si prídu na svoje na Detvianskych folklórnych slávností pod Poľanou. Tieto slávnosti sa konajú každoročne v prvej polovici júla v amfiteátri v Detve. Súčasťou slávností je aj výstava ľudových remesiel, spojená s ukážkou výrobu žinčice a bryndze. Zároveň v detvianskom kultúrnom dome prebieha pre záujemcov aj bezplatná výuka ľudových tancov, ktorá sa z roka na rok teší väčšiemu záujmu. Vystúpenie foklórnych súborov začínajú v podvečerných hodinách.

10. Z Podpoľania na Horehronie do Čierneho Balogu je len niekoľko desiatok kilometrov, ktoré stojí za to prejsť, aby ste sa mohli previesť Čiernohronskou železnicou z Chvatimechu do Čierneho Balogu až po osadu Vydrovo. Vo Vydrove zriadili pred niekoľkými rokmi lesnícky skanzen. Pri návšteve tohto skanzenu pochopí návštevník význam lesa pre život človeka. Na prehliadku skanzenu je potrebné si rezervovať 3 až 4 hodiny. Keď ste už v Čiernom Balogu, stačí zájsť do miestnej časti Dobroč, odkiaľ smerom na juh sa rozprestiera Dobročský prales. Pre prechádzku Dobročským pralesom je potrebné si rezervovať približne 2-3 hodiny času.
Poľana a podpoľanie je bohaté na lesné plody a za priaznivého leta aj množstvo húb. Na lúkach ešte aj dnes môžete vidieť pasúce sa stáda oviec dodávajúce tejto oblasti svojrázny ojedinelý charakter.

Kde sa ubytovať ?
Ubytovanie si môžete zvoliť podľa toho, ktorej záujmovej oblasti dáte prednosť. Dostatočné ubytovacie kapacity ponúka horský hotel s chatou priamo na Poľane, ale ubytovať sa dá na súkromí takmer v každej obci podpoľania. Aby ste neblúdili po obciach a nemíňali zbytočne čas hľadaním doporučujeme ubytovanie si rezervovať prostredníctvom internetu alebo ak ste tak nestihli urobiť, zastavte sa na obecnom úrade príslušnej obce, kde vám ochotne v tomto smere poradia .

Posledná aktualizácia ( Wednesday, 04 August 2010 )
 
< predch.   ďalší >
© 2005 - 2024 Mototuristický portál