"
Klub Mototuristika
 
Štvrtok, 25. 2024 [01:39] hod.
meniny má   Marek
zajtra   Jaroslava
Ceny PHM v EurópeDiaľničné poplatkyDopravné informácieWeblinkyReportáže
  Úvod arrow Oznamy arrow Chorvátsko - Plitvické jazerá - september 2012
Úvod
Hľadať
Klub Mototuristika - kontakt
Weblinky
Pozvánky
Oznamy
Reportáže
Inzercia
Dopravné informácie
Dopravné informácie
Dopravné informácie - Európa
Detské autosedačky
Reflexné vesty
Maximálne rýchlosti
Svietenie v krajinách Európy
Automobilové orientačné súťaže a súťaže Rodičia, jazdite opatrne!
Čo sú AOS a RJO
Auto. orientačné súťaže
Pravidlá pre MTT a RJO
Súťaže v roku 2021
Súťaže v roku 2022
Cestovanie - turistika
Cestovanie po Európe
AMK v Európe
Motorizmus
Legislatíva
Technika, údržba
Bezpečnosť cest. premávky

PARTNERI
Flag Counter

Novinky

Chorvátsko - Plitvické jazerá - september 2012 Tlačiť E-mail
 

   Plitvické jazerá boli našim druhým cieľom. "Plitvičky" sú najznámejším chorvátskym národným parkom, u nás známym najmä preto, že sa tam pred viac ako 40 . rokmi natáčali Winetuovky.

   Do Chorvátska sme prechádzali od Slovinska. Po príchode na hlavný severo-južný cestný ťah sme odbočili na sever, smer Karlovac. V meste Vrbovsko sme odbočili na Ogulin a pokračovali do Selište, kde sme mali rezervované ubytovanie.
   Schválne sme volili cestu mimo diaľnice, aby sme si užili chorvátskej prírody. Cesta z Vrbovska cez Ogulin stála za to. Patrí k menej frekventovaným, je trochu užšia na akú sme zvyknutí, ale prechádza dolinou, temer až k národnému parku Plitvické jazerá. Do Selišťa sme prišli večer. Nasledujúci  deň sme tak mohli celý venovať prehliadke Plitvických jazier.

   Park má dva vstupy. My sme použili vstup č. 1 (Uplaz 1) Parkuje sa na druhej strane prístupovej cesty v lese. takže vozidlo je chránené pred intenzívnymi slnečnými lúčmi. Cena vstupného sa v čase našej návštevy pohybovala od 110 Kn na dospelú osobu a deň po 180 Kn na dospelú osobu a dva dni návštevy. Cena parkovného 10 Kn na hodinu.
   Hneď po vstupe si návštevník môže vybrať niekoľko trás s rôznou dobou trvania, ktoré ho prevedú okolo jazier. My sme zvolili asi najatraktívnejšiu trasu H, ktorá obsahovala aj dopravu "vlakobusom" a prepravu loďou po jazere Kozjak do spodnej, kaňonovej časti jazier. Celkom nám prechod aj s krátkou obedovou prestávkou a čakaním na vlakobus a lodičku  trval od desiatej hodiny ráno do piatej hodiny popoludní.

   Plitvické jazerá sú tvorené 16-timi malými jazerami s priezračnou  modrozelenou farbou. Jazerá sú poprepájané nespočetnými kaskádami a vodopádmi. Najvyššie položeným jazerom je Pročšanské jazero (639 mnm), ktoré je aj druhým najväčším jazerom., po jazere Kozjak.

   Jazerá sú pospájané nepočetným množstvom vodopádov a kaskád, ktoré vytvárajú jedinečnú prírodnú scenériu.    Charakteristickým znakom všetkých jazier je priezračná čistá voda, v ktorej pláva množstvo rýb a na povrchu jazier množstvo kačiek. Kačky, ale aj ryby by sme mohli kľudne pomenovať "herečkami", idú do tesnej blízkosti návštevníkov a vyslovene čakajú, kto im niečo hodí "pod zub". Ryby plávajú v húfoch za kačkami, čo pripomína pani učiteľku na prechádzke s malými deťmi.

Najväčším jazerom je Kozjak, ktoré dosahuje dĺžku takmer 2 km. Toto jazero oddeľuje hornú časť jazier ležiacu v lese od spodnej časti jazier prechádzajúce kaňom s takmer 70 m vysokými vápencovými  stenami. Na druhej strane jazera sa nachádza oddychová zóna pre návštevníkov, kde sa môžu naobedovať. Je to veľa stánkov s rôznym občerstvením a niekoľko reštaurácií.

V dolnej časti Jazier sa nachádza aj jaskyňa Šupljara, známa z filmu Poklad na striebornom jazere, v ktorej bol ukrytý poklad. Jaskyňa je však prozaickejšia ako vo filme, Tvorí však zaujímavý a atraktívny prvok celej prehliadky. Je to v podstate jaskynný komín, ktorým sa ,môžete dostať až na vrch kaňonu

   Nadmorská výška dolných jazier je od 526 do 503 mnm. V spodnej časti Jazier. sa nachádza Veliki slap -najvyšší vodopád na rieke Plitvica, ktorý padá zo 72 metrov výšky. Za vodopádom Veliki slap prehliadková trasa stúpa na vrch kaňonu a vedie späť k zastávke  "vlakobusu", ktorým sme sa prepravili späť ku vchodu do areálu Plitvických jazier.
 
Fotogaléria
 

Posledná aktualizácia ( Tuesday, 30 October 2012 )
 
< predch.   ďalší >
© 2005 - 2024 Mototuristický portál