"
Klub Mototuristika
 
Piatok, 19. 2024 [09:41] hod.
meniny má   Jela
zajtra   Marcel
Ceny PHM v EurópeDiaľničné poplatkyDopravné informácieWeblinkyReportáže
  Úvod
Úvod
Hľadať
Klub Mototuristika - kontakt
Weblinky
Pozvánky
Oznamy
Reportáže
Inzercia
Dopravné informácie
Dopravné informácie
Dopravné informácie - Európa
Detské autosedačky
Reflexné vesty
Maximálne rýchlosti
Svietenie v krajinách Európy
Automobilové orientačné súťaže a súťaže Rodičia, jazdite opatrne!
Čo sú AOS a RJO
Auto. orientačné súťaže
Pravidlá pre MTT a RJO
Súťaže v roku 2021
Súťaže v roku 2022
Cestovanie - turistika
Cestovanie po Európe
AMK v Európe
Motorizmus
Legislatíva
Technika, údržba
Bezpečnosť cest. premávky

PARTNERI
Flag Counter

Novinky

Banícka Rallye 2014 - História a informácie pre súťažné posádky Tlačiť E-mail
 

História Automotoklubu Baník Handlová siaha aý do päťdesiatych rokov minulého storočia. Na rozhraní rokov 1957-1958 začal automotoklub pod vedením Milana Kahúna staršieho organizovať motoristické podujatia v okrese Prievidza. V roku 1964 nastupuje do handlovského automotoklubu nové vedenie. Už vtedy sa pri príležitosti osláv Dňa baníkov prezentoval AMK Baňa Handlová a mesto Handlová organizovaním motocyklových, motokárových a motokrosových pretekov v rámci Slovenska i Československa. Handlová bola 15 rokov dejiskom motokrosových pretekov „O banícky kahanec“.

 

  Informácie pre súťažiacich  
Propozície Banickej rallye 2014 Prihlásené posádky

Písomná rozprava

Štartovná listina a časy prezentácie

   

 

Trať viedla ponad kúpaliskom Na terénnych tratiach nad kúpaliskom Lesná, pod lanovkou Bane Handlová smerom na Scheibling a na dolnom konci nášho mesta. Významné finálové motokárové preteky sa 12 rokov konali na okruhu terajšieho Námestia baníkov.

Mesto a handlovský AMK v motokárovom športe reprezentovali Ján Hanúska, Ing. Pavol Károlyi, Ján Longauer a Milan Kyjovský. V motokrose Ján Fábry, Ján Orvoš, Milan Kyjovský a ďalší mladší pretekári. Na rôznych motoristických podujatiach v jazde do vrchu a na okruhoch si najlepšie viedol a titul Majster Slovenska dvakrát získal Ladislav Lozsman.


V mototuristike, ktorá má v Automotoklube Baník Handlová hlboké korene a teší sa veľkej pozornosti a teší sa veľkej pozornosti motoristov od roku 1970 až dodnes boli Rallye baníkov, Rallye severná Morava, Pohár družby, Slovakia Rallye, Slovakia Tour, Banícka rallye, Rodičia, jazdite opatrne! a mnoho ďalších záujmových podujatí. V automobilových súťažiach a mototuristika si úspešne viedli Lórant Paxner, Jozef Padúch, Viktor Gilden, Vladimír Benkovič, Štefan Konečný, Ing. Ivan Krajčirik, Ing. Jozef Tanhauser a mnoho ďalších Handlovčanov.


Samostatnou kapitolou bola spolupráca s AMK Dul Šverma v Ostrave, AMK Žilina, zahraničnými automotoklubmi Drážďany, Poznaň a Braila. Táto spolupráca prispela nielen k obohateniu činnosti, ale aj účasťou na vzájomných podujatiach, na ktorých sa nadviazali mnohé dlhoročné rodinné priateľstvá.


ÚAMK SR v roku 1970 zaradil do medzinárodného kalendára motoristickú súťaž Slovakia Rallye. Prvým usporiadateľom bol Výskumný ústav zváračský v Bratislave, ktorý organizoval súťaž 2 x po sebe, ďalšími boli AMK Kežmarok, ktorý organizoval súťaž 3x a postupne ďalšie automotokluby. Medzi stálych organizátorov tohto prestížneho motoristického podujatia v ďalších rokoch sa stal AMK Baník Handlová.


Vrcholom organizátorskej schopnosti členov handlovského AMK a veľkého počtu dobrovoľníkov nielen z radov baníckych rodín bolo usporiadanie medzinárodnej mototuristickej súťaže Slovakia ralyye v Handlovej . Vďaka zanieteniu, elánu a iniciatíve Ladislava Cingela, dlhoročného predsedu handlovského automotoklubu sa zrodila jedinečná súťaž už pod názvom Banícka rallye. Usporiadatelia obohatili pôvodnú automobilovú súťaž o ďalšie disciplíny, ktoré sa stali nielen spestrením súťaže, ale aj zábavou pre súťažiace posádky. Hlavnou myšlienkou najväčšieho mototuristického podujatia bolo a aj v súčasnosti je zoznámiť účastníkov s prírodnými krásami a historickými a kultúrnymi pamiatkami Slovenska. Úsilím organizátorov bolo voliť trasu súťaže v každom ročníku tak, aby zaujala a odkryla vždy niečo nové a nepoznané.


V roku 1975 handlovský AMK organizoval po prvý raz v poradí už IV. ročník mototuristickej súťaže pod názvom Rallye baníkov. Historicky najdlhšia súťaž trvala 6 dní a mala takmer 750 kilometrov. Presný popis trate dostali jazdci pred štartom do jednotlivých etáp vo forme šípkového, azimutového a lineárneho itinerára ako aj slepej mapy. Súťaž pozostávala z orientačnej jazdy, skúšky zručnosti, testu z pravidiel cestnej premávky, tajných kontrol, v plnení atraktívnych úloh: streľba, hod granátom, odhad vzdialenosti, zdravoveda, technické znalosti a v neposlednom rade kultúrno-poznávacia činnosť.


Medzinárodná mototuristická súťaž sa stretla s pozitívnym ohlasom a na dlhé roky si získala mnoho nadšencov štyroch kolies nielen zo Slovenska, Česka, ale aj z Nemecka, Ruska, Poľska, Maďarska a Rumunska. Každý nový ročník súťaže dal účastníkom možnosť spoznať banícke mestá, kúpeľné mestá, rázovité obce Západoslovenského a Stredoslovenského kraja, Oravu, ale aj časť Vysokých a Nízkych Tatier.


Nad motoristickými súťažami preberali záštitu vládni činitelia, primátori a starostovia miest a obcí, generálni riaditelia Hornonitrianskych baní, riaditelia podnikov, kúpeľov, ale i mnoho podnikateľov, čo zvýrazňovalo význam každého nového ročníka súťaže.


O dobrú úroveň a spokojnosť účastníkov medzinárodnej motoristickej súťaže sa svojou obetavou činnosťou niekoľko rokov podieľali rodiny Jániová, Cingelová, Mátychová, Šaláteková, Tomášiková z jednotlivcov Jarolím Lovás, Ján Hanúska, Ing. Pavel Bárta, Pavol Vician, Ing. Pavol Karolyi, Milan Cingel, JánHurtík, Jaroslav Minárik, Martin Prášek, Ján Fekete, Lórant Paxnet, Alojz Denkóci, MUDr. Benedikt Bobrík, Ing. Milan Mátych, Ing. Ján Géci, Stanislav Kônig, František Kováč, Helena Rybáriková, Miroslav Zaťko, Jozef Padúch a mnoho ďalších Handlovčanov.


Od roku 2002 až do roku 2008 sa Slovakia Tour z rôznych dôvodov nekonala. Medzinárodná motoristická súťaž pod názvom Banícka rallye bola po 6-ročnej prestávke obnovená práve pri príležitosti 100 rokov od začatia priemyselnej ťažby hnedého uhlia v Handlovej. Vďaka záštite mesta, Autoklubu SR a aktívnym členom AMK Baník Handlová je od roku 2009 štartovná čiara mototuristickej súťaže opäť v regióne, ktorý má prívlastok banícky. V jubilejnom roku osláv prebiehala súťaž v okresoch Prievidza, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Zvolen, Očová, Pôtor, Modrý Kameň, Veľký Krtíš. V rokoch 2011, 2012 a 2013 jazdili súťažiaci motoristi v okresoch Prievidza a Partizánske.

Od roku 2009 sa súťaže začali pravidelne zúčastňovať aj posádky z Rumunska. Pán Valentin Nemtanu, ktorý reprezentuje Rumunsko sa tejto súťaže zúčastnil už v 80-tuňych. Rumunská tlač vtedy venovala súťaži patričnú pozornosť o čom svedčí aj  sada spomienkových fotografií, ktoré nám poslali priatelia z Rumunska.

 


V roku 2014 odštartuje v Handlovej jubilejný 40. ročník medzinárodnej mototuristickej súťaže Banícka rallye.


Spracovala Elena Becková


Posledná aktualizácia ( Sunday, 29 June 2014 )
 
< predch.   ďalší >
© 2005 - 2024 Mototuristický portál